Blogda Ara

2 Haziran 2014 Pazartesi

Network nedir ?

             Network, Birden fazla bilgisayarın, sunucunun ya da çevre birimlerinin çeşitli sebeplerden dolayı birbirlerine bağlandığı fiziksel yapıya verilen isimdir. Günümüzde bir çok bilgisayar ve çevrebirimi gerek kurumsal gerekse daha küçük işletmelerde merkezi yönetim, donanım ve dosya paylaşımlarını oluşturabilmek adına networklere ihtiyaç duymaktadır.

Teknolojik yeniliklere bağlı kalarak networkler de zaman içerisinde geliştirilerek gerek hız gerekse kablodan bağımsız halde wireless, bluetooth, gsm gibi yenilikleri sunmaktadırlar bu durum her hangi bir problemle karşılaştığımız da anlık olarak networkü izleyebilir dünyanın herhangi bir yerinde olsa bile hızlı bir şekilde sorunları çözümleyebilir hale gelmemizi sağlamıştır.
Networkler büyüklüklerine göre Local Area Network, Wide Area Network, Metropolitan Area Network olacak şekilde üç ana yapı altında incelenmektedir.

NETWORK TİPLERİ

LAN (LOCAL AREA NETWORK)

Genel tanım olarak fiziksel olarak birbirlerine yakın yerlerde konumlandırılmış ve kablo yada wireless olarak birbirlerine bağlanmış yüksek hızlı bir haberleşme sistemlerine Local Area Network denilmektedir. Local Area Networkler için herhangi bir kullanım bedeli ödenmez. Bu networklere örnek olarak ev ağları, Kurum içi ağlar örneklendirilebilir.

WAN (WIDE AREA NETWORK)

Geniş alan ağları olarak isimlendirilen bu yapı bölgesel ya da coğrafik olarak farklı konumlarda bulunan iki ya da daha fazla Local Area Network’ün birbirlerine servis sağlayıcılar tarafından telefon hatları, fiber hatlar, adsl ghdsl, kiralık hatlar yada benzer yollarlar birbirlerine bağlanmasını sağlayan teknoloji Wide Area Network olarak adlandırılır. Wide Area Networkleri kullanabilmek için bu hizmeti sağlayan servis sağlayıcılara bedel ödemek gerekmektedir.

MAN (METROPOLITAN AREA NETWORK)

Metropol alan ağı genellikle bir şehir veya geniş bir yerleşkede kullanılan bilgisayar ağıdır. Bir MAN, genellikle fiber optik bağlantılar gibi yüksek kapasiteli backbone teknolojisini kullanarak Lan lar arasında bağlantı kurar, internet ve WAN için bağlantı hizmetleri sağlar. Metropolitan Area Network bütün şehir binalarının çoğu bloklarına kadar LAN'dan daha geniş bir coğrafi alan için optimize edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder