Blogda Ara

7 Mayıs 2014 Çarşamba

Microsoft Enterprise Desktop Virtualization MED-V 2.0

BT çalışanlarının karşılaştığı en büyük problemlerden birisi uygulama uyumsuzluklarıdır. Örneğin , şirket içerisinde kullanılmak üzere yazılmış bir uygulama yalnızca Windows XP üzerinde çalışıyor ve siz tüm sistemi Windows 7'ye geçirmek istiyorsunuz, ancak bu uygulamayı da kullanmaya devam etmeniz gerekiyor. İşte bu aşama biz BT çalışanları için çok ciddi bir problem oluşturuyor.

Windows 7'nin çıkmasıyla birlikte hepimiz benzer sorunlarla karşılaşacağımızı düşünürken , Windows 7 ile birlikte gelen XPM bu sorunun üstesinden gelmek adına oldukça iyi bir çözüm gibi gözükmüştü. Tabii küçük işletmelerde XPM bu tarz sorunlara çözüm oluştururken Enterprise yapılarda yönetimsel işlemler açısından XPM oldukça sıkıntılı anlar yaşatıyordu. Enterprise yapılar içinde çözüm MED-V ile geldi. MED-V 2.0 Mdop 2011 içerisinde yer alan bir sanallaştırma teknolojisidir.

MED-V tıpkı XPM gibi kullanıcıların uyumluluk sorunu olan uygulamaların sanal bir makine içinde çalıştığını farketmeden uygulamayı kullanmalarını sağlamasının yanında, IT uzmanlarının ihtiyacını karşılamaya yönelik gerekli yönetimsel özellikleri de içinde barındırır.

MED-V ile son kullanıcılar için sanal XP ortamlarını onların gereksinimleri doğrultusunda hazırlayıp (sanal makine adını belirlemek, domaine dahil etmek,ip adresi atamak,kullanıcılacağı bilgisayardaki kullanılabilir RAM oranına göre RAM atama gibi), dağıtımını gerçekleştirebiliriz.

Yine MED-V kullanımı için iyi bir örnek olabilecek şu senaryo ile devam edelim: Internet Explorer 6 ile uyumlu çalışan fakat sonraki IE sürümleri ile kullanamadığımız bir web uygulamamız var. MED-V ile gerçekleştireceğimiz URL redirect işlemi ile kullanıcı ie8 kullandığı tarayıcısına bu uygulamanın adresini yazıp MED-V üzerinde gerçekleştireceğimiz URL Redirection işlemi aracılığıyla bu uygulamaya bağlanabilir.

Yani MED-V sayesinde, kurmak istediğimiz ancak ortamımızla uyumsuz olan bir programın ihtiyacı olan işletim sistemi (XP), çalışma zamanı dosyaları gibi gereksinimlerimizi sağlayıp sanallaştırmayı gerçekleştiriyoruz ve son kullanıcılarımız bunların hiçbirinden haberdar olmadan sanal ortamda çalışıyor ve sanallaştırma aracılığıyla yaptıkları çalışmaları fiziksel disklerine kaydediyor.

MED-V 2.0 ve Sağladıkları
 
  • Yeni bir OS çıktığında sistemi upgrade etmeden önce kullanmakta olduğumuz programların yeni çıkan OS ile uyumlu olup olmadığını test etmemize gerek kalmıyor.
  • Her kullanıcı için özelleştirmiş ve domaine dahil edilmiş Sanal Windows XP imajları dağıtabiliriz.
  • Kullanıcı başına sanal makine oluşturma ve sysprep başlatma işlemlerini otomatikleştirebiliriz.
  • URL redirect işlemleri için birçok seçenek sunar. Örneğin;sayfa bazında, port bazında ya da wildcards kullanarak web uygulamalarının redirect edilebilmesine olanak tanır.
  • Virtual PC NAT modu ile Guest bilgisayarların sorunsuz bir şekilde yönetilmesini sağlar.
  • Enterprise yapılarda kullanım için ölçeklenebilir.
XP Mode’un Sağladıkları
  • Virtual Pc içerisinde çalışan bir Windows XP aracılığıyla XP ile uyumlu uygulamaları çalıştırabiliriz.
  • Bu uygulamaları ister tüm kullanıcılar için , istersek bazı kullanıcılar için, masaüstünde ya da programlar menüsünde yayınlayabiliriz.


MED-V 2.0 ve XP mode Arasındaki Farklar
 
  • Xp Mode bireysel kullanım için ya da küçük ölçekli firmalar için sunulmuş bir çözümdür. Yapılandırması ve kullanımı için profesyonellere gerek yoktur.
  • MED-V 2.0 ise daha çok Enterprise yapılar için uygun bir çözümdür, çünkü enterprise yapılarda birçok iş uygulaması yer almaktadır. MED-V ile web uygulamalarının, network printer’larının, uygulamaların sorunsuz bir şekilde yayınlanması ve kullanılması için imkanlar sağlar.
MED-V 2.0 Desteklenen Konfigürasyonlar
 
  • Windows 7 x86/x64 Professional, Ultimate, Enterprise sürümleri
  • Host başına 2 GB RAM
  • MED-V Host Agent ve MED-V Workspace Packager ürünleri server işletim sistemleri üzerinde desteklenmez.
  • MED-V 2.0 Workspace’in çalışacağı işletim sistemi 32 bit Xp Sp3 olmalıdır.
  • MED-V sanal makina başına bir sanal harddiski destekler ve her sanal harddisk bir partition’dan oluşabilir.
Ortam Gereksinimleri
  • Windows 7 : The MED-V Host Agent ve MED-V Workspace Packager yalnızca Windows 7 üzerinde desteklenmektedir.
  • Windows XP SP3 : The MED-V Guest Agent ise yalnızca Windows XP SP3 üzerinde desteklenmektedir.
  • .NET Framework 3.5 SP1 : The MED-V Host , Guest Agents ve MED-V Workspace Packager Microsoft .NET Framework 3.5 SP1’e gereksinim duyar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder