Blogda Ara

4 Haziran 2014 Çarşamba

BitLocker Drive Encryption

Windows Vista ve Windows Server 2008 veri güvenliği çözümü olan BitLocker Drive Encryption özelliği ile EFS’den farklı olarak dosyaların değil sürücünün tamamının şifrelenmesi sağlanabilir. BitLocker Drive Encryption sistemi Windows Server 2008 ve Windows Vista’nın yalnızca Enterprise ve Ultimate sürümlerinde kullanılmaktadır. Sistemin temel amacı;herhangi bir sebeple verilerin çalınması yada kaybedilmesi durumunda bile güvenliğin sağlanmasıdır. Bütün sistem dosyaları, kullanıcı verileri, page file, temporary files ve hibernation dosyaları da şifrelemeye dahil edilir. Bu yönüyle önemli bir yeniliktir.

BitLocker Sistem Gereksinimleri

-TPM 1.2 desteği (Group Policy üzerinde yapılacak olan ayarlar ile TPM olmadan da daha düşük güvenlik seviyesi ile BitLocker kullanılabilir.)
-v1.2 TCG-Uyumlu (Trusted Computing Group)BIOS
-USB Mass Storage Device Class destekli BIOS
-Sistemde en az 2 tane disk bölümü bulunmalı. Bunlardan biri işletim sistemi bölümü diğerine ise sistem bölümü adı verilir. Sistem bölümü sayesinde boot aşaması sonrasında güvenli bir şekilde Windows’un açılması sağlanır. Sistem bölümünün işlevini yerine getirebilmesi için bu bölümün şifrelenememesi gerekir. Ayrıca bu bölümün NTFS  ile formatlanması ve en az 1.5 GB  boyutunda olması gerekir.  Windows Server 2008 içerisinde BitLocker Drive Encryption varsayılan olarak desteklenir. Fakat Features içerisinden bu özelliğin yüklenmesi gerekir. 
BitLocker yüklendikten sonra hangi şekilde uygulancağı önemlidir. Sistemde TPM çipinin olmaması yada USB belleğin durumu bu noktada çok önemlidir. Normal olarak TPM çipinin bulunmadığı ve sabit disk içerisinde 1.5 GB alan olmadığı durumlarda BitLocker devreye sokulamaz.
Bunun önüne geçmek ve TPM olmadığı durumlarda da BitLocker Drive Encryption özelliğini kullanmak için Group Policy içerisinde bazı değişiklikler yapmak gerekir.
Computer Configuration>Administrative Templates>Windows Components>BitLocker Drive Encryption yolunda bulunan Control Panel Setup:Enable advanced startup options ayarı içerisinde Allow BitLocker without compatible TPM seçeneğinin işaretli olması gerekir.Bu sayede bilgisayarda TPM çipi olmasada da USB flash bellek içerisine yazılacak olan anahtar ile şifreleme çözülerek sisteme giriş yapılır.
Windows 7 işletim sistemine sahip bilgisayarlarda TPM hatası almazsınız. Ben burada işlemlerimi sanal makine üzerinde gerçekleştirdiğimden ve sanal makine üzerinde TPM etkin olmadığı için aşağıdaki gibi bir hata mesajı ile karşılaştım. Fakat bu hatanın çözümüde gayet kolay.
 
TPM etkin olmadan Bitlocker kullanabilmek için Policy ayarlarımızda değişiklikler yapmamız gerekmektedir. Bunun için Başlat – Çalıştır – gpedit.msc komutunu yazalım. Açılan Yerel Grup İlkesi Düzenleyiciden Bilgisayar yapılandırması – Yönetim Şablonları – Windows Bileşenleri – Bitlocker Drive Encryption – İşletim Sistemi Sürücüleri Sekmesine kadar gelelim sağ ekranda bulunan Başlangıçta ek kimlik doğrulması iste ilkesini çift tıklatalım.
 Açılan ekranda Enable radio butonuna tıklayalım, Apply ve sonra OK butonlarına basalım. Daha sonra Yerel İlke Düzenleyiciyi kapatalım. Tabi yukarıda da belirttiğimiz gibi TPM uyumlu anakarta sahip olanlar bu işlemleri gerçekleştirmeyecek ve flash belleğe gereksinim duymayacak.
Bu işlemlerden sonra policy ayarlarımızın etkin olması için Başlat – Çalıştır “ gpupdate” komutunu yazarak ayarlarımızı etkin hale getirelim. Denetim masasından tekrar Bitlocker Sürücü şifrelemesini çift tıklatalım. Aşağıdaki resim dikkatini çektiyse yaptığımız policy ayarlarından sonra Tpm aramak yerine (C) sürücüsünün yanında Bitlockeri Aç seçenekli ekran karşımıza geldi.
 
Turn On seçeneğine tıkladıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekranla karşınıza gelir. ”Require a Startup key at every startup” seçeneği ile her başlangıçta bir startup key oluşturulmasını isteyebilirisiniz.
Yukarıdaki pencerede ise bizim daha önceden her başlangıç için oluşturmak istediğimiz startup key’i çıkarılabilir bir disk(USB Disk,Floppy Disk etc.) içerisine koymamızı sağlar. Startup Key’i içerisine koyduğumuz disk olmadan bilgisayarınızı açamazsınız. Her açılış öncesi sizden bu key’i ister.
Şimdi (F) diskimizi BitLocker ile şifreleme aşamasına geçelim. Bunun için Bilgisayarımı açalım ve aşağıdaki resimdeki gibi işaretlenmiş alandaki Bitlockeri aç kısmına tıklayalım.
Aşağıdaki açılan ekranda Sürücünün kilidini açmak için bir parola kulanı seçerek bir parola belirleyelim. Bu parola sürücümüzü açmak istediğimizde bize sorulur dilersek bunu akıllı kart ile yapabiliriz ama biz ilk seçeneği  uyguluyoruz. Sona İleri butonuna tıklayalım.
 
Aşağıda gelen ekranda Kurtarma Anahtarını bir dosyaya kaydeti seçelim. Dilersek bu işlemden önce kurtarma anahtarını  çıktı alıp işimizi sağlama almış oluruz. Biz Kurtarma Anahtarını bir dosyaya kayeti seçip ilerliyoruz.
 
Aşağıdaki ekranda veri şifrelemeyi başlatmaya hazır olup olmadığımız sorulmaktadır. Biz Şifrelemeyi Başlat butonuna tıklatıp ilerleyelim.
Aşağıda görüldüğü gibi şifreleme işlemi başlamış olup (F )sürücüme kilit ikonu gelmiştir. Bitlocker ile şifrelenen sürücülerde bu işaret olmaktadır. Bu işlem diskimizin büyüklüğü ve bilgisayarımızın performansına göre biraz zaman alacaktır.
Aşağıdaki ekranda görüldüğü gibi şifreleme işlemi sona erdiğinde şifrelenen bölüm üzerine kilit ikonu gelecektir.
Şimdi BitLocker üzerinde biraz inceleme yapalım. Aşağıdaki resimde bitlocker kurtama anahtarımızın içeriği görüntülenmektedir. Sürücünün kilidini açmak veya kaldırmak istediğimizde kendi oluşturduğumuz parolayı unuttuğumuz taktirde bu bitlocker kurtarma anahtarının içeriğinden yararlanarak işlemimizi yapabiliriz.
Son olarak Windows 7 üzerinde şifrelenmiş USB diskleri Windows XP ve Windows Vista üzerinde açamayabilirsiniz.Bunun için Microsoft’un sitesinden BitLocker to go Reader Tool’unu yükleyerek şifrelenen disklerinizi açabilirsiniz.Fakat açılan bu diskler üzerinde herhangi bir değişiklik yapamazsınız.Sadece Read Only şekilde kullanmanızı sağlar.BitLocker ile şifrelediğiniz diskinizin password’unu unuttuğunuzda Recovery key’i ile kurtarabilirsiniz.Eğer Recovery Key’ide kaybederseniz herhangi bir şekilde verilerinize ulaşamazsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder