Blogda Ara

4 Haziran 2014 Çarşamba

Windows Server 2008 R2 Remote Desktop Services(Remote Desktop Session Host)

‘‘Şirketler için verimliliği arttırmak amacıyla oluşturulan Remote Desktop Service ile uzak bilgisayarlar üzerinde bulunan uygulamalar şirket içerisinde paylaşılarak maliyet ve verimlilik konusunda fayda sağlanır.Bu servis ile uzak masaüstü bağlantıları ile anlık olanak uzak bilgisayarı tüm özellikleri ile kullanabilme gibi avantajlarda sağlanır.Windows Server 2008 ve 2003’de Terminal Service olarak adı anılan bu servis Windows Server 2008 R2 ile birlikte artık  Remote Desktop Services olarak anılmaktadır.Remote Desktop Service kullanmanın faydaları:

-Ağ kaynaklarının,dosyaların ve uygulamaların verimli paylaşımı
-Merkezi yönetim
-Band genişliğinin verimli kullanılması
-Kurumsal maliyetleri azaltır.
-Optimum uygulanabilirlik
Remote Desktop Service rolünü oluşturan alt servisler
-Remote Desktop Session Host
-RD Web Access
-RD Licencing
-RD Gateway
-RD Connection Broker

Windows Server 2008 Remote Desktop Services ile görüntü birimleri geliştirilmiş çoklu monitör desteği,yüksek çözünürlük ve renk desteği sağlanmıştır.Remote Desktop Services uPnP desteği de sağlamaktadır.

Remote Desktop for Administration konsolu sayesinde

Max 2 + Console
Makinayı aynı anda 3 kişi kullanılabiliyor.Fakat burada amaç kullanıcıların bilgisayar kullanması değil.Yöneticilerin uzaktan bağlanarak makine başındaymış gibi birşeyler yapmasını sağlamaktır.
Server Lisansı, Remote Server’a bağlanacak kişi için RD Client lisans ücreti gerektiriyor.Ayrıca 120 gün boyunca lisans işlemi yapmadan kullanıcıların kullanabilmesini sağlamaktadır.        
‘‘Remote Desktop Services ile beraber gelen yönetim konsolları ve yürütülen görevler

Remote Desktops:Uzak masaüstü bağlantılarının gerçekleştirilmesini sağlayan konsoldur.
Remote Desktop Session Host Configuration:Yeni bağlantıların oluşturulduğu,RDP-tcp ayarlarının yapıldığı,Connection Broker konfigürasyonunun yapıldığı konsoldur.
Remote Desktop Services Manager:Açılmış olan oturumların ve çalışan uygulamaların detaylarının izlenebildiği konsoldur.Bu konsol sayesinde terminal server grupları oluşturularak bu gruplara terminal server’lar eklenebilir.
RD Gateway Manager:Uzak kullanıcılar için kimlik doğrulama ve erişim kurallarının konfigure edildiği konsoldur.
RD Licencing Manager:Lisans Server aktivasyonu,istemci lisanslarının yayınlanması ve diğer lisanslama görevlerinin yürütüldüğü konsoldur.
 RemoteApp Manager:Uzak kullanıcılar tarafından masaüstünden yada web üzerinden kullanılabilecek uygulamaların belirtildiği ve izlendiği konsoldur.
RD Web Access Administration:Web üzerinden sunulan uzak uygulama yönetimine ait konfigürasyonlarının yapıldığı yönetim konsoludur.
Remote Desktop Session Host (RD Session Host):Uzak kullanıcıların erişimi için üzerine uygulamaların yüklendiği server’lardır.Uzak kullanıcılar gerek uygulamalar içerisinden bağlantı sağlayarak gerekse de uzak masaüstü bağlantısını kurarak uzaktan görevler yürütebilirler’’
 
Windows Server 2008 R2 Üzerinde Remote Desktop Servis Kurulumu
Windows 2008 R2 Server Manager \Roles\ Add Roles butonunu tıklıyoruz.
Select Role Services bölümünde kurmuş olduğumuz Remote Desktop Servisi Rolune hangi özelliklerinin eklenmesi gerektiğini seçebiliyoruz. Bizler şimdilik sadece Remote Desktop  Session Host özelliğini seçip devam ediyoruz.
Authentication Method bölümünde Remote Desktop Serverimizın güvenliğine etki edecek bir seçim yapmalıyız.Require Network Level Authentication, Etki alanında Vista,XP SP3 ya da Windows 7 varsa bu seçeneği seçebilirsiniz.Bu seçeneğin seçilmesinin yanında istemci bilgisayarlarda da RDC 6.1 özelliğininde desteklenmesi gerekmektedir.Do not require Network Level Authentication,Ortamda Windows Server 2003,XP SP2 yada Windows Server 2000 gibi client’ler varsa bu seçeneği seçebilirsiniz.
Licensing Mode bölümünde erişecek olan Clientlarımızın seçimini yapmaktayız. Bu bölümü satın alacak olduğumuz ve erişecek olan clientlarimiz için doğru analiz yapmamız gerekmektedir.Configure Later seçeneği 120 gün içerisinde lisanslama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.Per Device seçeneğinde ise Remote Desktop bağlanacak olan her cihaz başına lisanslama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.Per User seçeneğinde ise Remote Desktop bağlanacak olan her kullanıcı için lisanslama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
User Groups bölümünde Remote Desktop Server’imiza bağlanacak olan kullanıcılarımızı ekliyoruz. Default olarak Administrator Grubunun üyelerinde bu hakka sahip olup bizler Domain User gibi Domain ortamında hemen hemen hiç bir hakka sahip olmayan kullanıcılarımızın serverimiza bağlanmasını sağlıyoruz.
Configura Client Exprerience özelliği R2 ile birlikte gelen yeni bir özelliktir.Bundan önceki Server İşletim sistemlerinde, Windows Server 2003 ün Windows XP ile uyumluluğu, Windows server 2008’in Vista İşletim sistemi ile birlikte uyumlu olduğu gibi Windows Server 2008 R2 ‘de yeni son kullanıcı İşletim sistemimiz Windows Seven ile birlikte bire bir uyumlu duruma gelmiştir.
Audio and video playback redirection: RD Host Servisini kullanacak olan son kullanıcıların , bilgisayarlarından RD Host server ses ve video iletişimlerinin yönlendirmesini sağlayan özelliktir.
Audio recording redirection:RD Host Servisini kullanacak olan son kullanıcıların , bilgisayarlarında bulunan ses kayıt cihazlarının (microfon vb.) RD Host Server’a yönlendirilmesini sağlayan özelliktir.
Desktop composition: Client Exprerience özelliği olarak belirtebiliriz. sayesinde, Client Exprerience  özelliği, RD Host server bağlantı kuracak her bir kullanıcımız Windows Seven’ in sahip olduğu özelliklere ve arayüzlerine sahip olacaktır.
Windows Server 2008 R2 SP1 ile gelen diğer bir yeni özellik olan Remote Fx sayesinde kullanıcılar server’daki ekran kartını komple kullanmaktadır.Bu özellik sayesinde şirket çalışanlarına özellikle de grafik bölümünde personellerine kolaylık sağlanmaktadır.
Next butonu ile işlemimize devam edip bir sonraki pencerede kurulumu sonlandırıyoruz.Remote Desktop Server Session Host kurulumunu tamamladıktan sonra artık test işlemimizi gerçekleştirelim.
Kısaca test işlemini gerçekleştireceğimiz test ortamından bahsedelim.Ortamda bir adet Domain Controller olan makinemiz ve bu etki alanına ait olan bir istemci makine bulunmaktadır.İstemci makine üzerine biraz önce Remote Desktop Session Host kurulumunu gerçekleştirdik.Domain Controller olan makinemizin üzerine ise Certification Authority kurulumunu gerçekleştirelim.Daha sonra Domain Controller üzerinde Remote Desktop bağlantı yapacak olan kullanıcılar oluşturup RD Session Host’a bağlantı gerçekleştirelim.
İstemci:Remote Desktop Session Host
DC:Certification Authority kurulumlarını yaptık.CA kurulumunun hemen geçerli olması için Run kısmına “gpupdate /force” yazarak uygulanan değişikliğin geçerli olması sağlayalım.Domain Controller olan makinemiz üzerinde ise sırasıyla u1,u2,u3,u4 adlı kullanıcılar oluşturduk.Oluşturulan u2 kullanıcısı ile üzerinde Terminal Services Session Host’u üzerinde bulunduran makineye remote desktop deneyelim.Run kısmına “mstsc” yazıp karşımıza gelen Remote Desktop Connection ekranında RD Session Host’un ip adresi yazılır.
Aşağıdaki ekranda  u2 kullanıcının ismi ve password’ünü kullanarak remote desktop işlemini gerçekleştiriyorum.
Bu pencerede bağlanacak olan kişinin kim olduğunu bulamadığını buna rağmen bağlantı kurmak isteyip istemediğini soruyor.CA güvenmediği belirtiyor.View Certificate butonuna tıklayıp sertifikayı görebilirsiniz.
Yes butonuna basılırsa bağlantı gerçekleşir,fakat bağlantının gerçekleşmesi biraz zaman alabilir.
Don’t ask me again for connections to this computer kısmını işaretlerseniz bir daha bağlantı gerçekleştiğinde bu bağlantıya güvenmesede bu soru kullanıcıya bir daha sorulmaz.
U2 kullanıcı Remote Desktop Session Host’a bağlandığını ve ne kadar kaynak tükettiğini ayrıntılı görmek için Task Manager’ın processes tabından  yararlanabilirsiniz.
U2 kullanıcısının açtığı her program kendi makinesinde değil Remote Desktop Session Host makinesinde görülür.
Remote Desktop Services Manager, Session Host üzerindeki oturumların ayarlarını yapılandırılmasını sağlar.Bağlanan kullanıcıların oturumlarını yönetir.Process bazında kullanıcılara Task Manager’a göre daha az bilgi verir.Ayrıca,Remote Desktop Services Manager konsolu üzerinde kullanıcının üstüne gelip sağ tıklayarak “disconnect” seçeneğini seçip oturumu sonlandırabilir.”Log off” seçeneği ile kullanıcının log off olmasını sağlayabilirsiniz.Disconnect ve Log off seçeneği arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır.
Disconnect seçeneği ile kullanıcının yarım bıraktığı bir çalışma kullanıcı kendisini disconnect etmiş bile olsa yarım bıraktığı çalışma arka planda devam etmektedir.Arka planda çalışan process’ler server üzerinde kaynak tüketmeye devam etmektedir.Log Off seçeneği ile kullanıcı çalışmasını log off olduğu anda kaybeder.Reset seçeneği ile makineyi shutdown etmiş gibi davranır.Technet’in önerisi Log Off edemediğiniz durumlarda sadece reset seçeneğini kullanmayı tavsiye eder.Remote Control seçeneği ise kullanıcının oturumunu onunla beraber kullanılmasını sağlar.Reset ve Log Off seçeneklerinin her ikisindede data kaybı şansı vardır.
Remote Desktop penceresi ile aynı anda birden fazla Remote Desktop Session bağlanmak için kullanılır.Birden fazla Session Host kullanılırsa bu pencereyi kullanabilirsiniz.
Şimdi Remote Desktop Session Host Configuration penceresini inceleyelim.
Bu pencerede RDP-tcp özelliklerinin Network Adaptor kısmından Session Host’unuzun birden fazla network kartı varsa buraya yeni bir bağlantı ekleyip orada diğer network kartını gösterip ayarlamalar yapabilirsiniz.Birden fazla network kartı varsa birden fazla bağlantı kullanıp birden fazla ayar grubu yapabilirsiniz.Bunun yanında bu sekmede aynı anda kaç kişinin remote desktop bağlantı gerçekleştirebileceğini belirleyebilirsiniz.
General kısmında ise Security ile Encryption Level bölümü uygun olmalı,Default olarak seçilenler kalmalı.Bu bölüm tamamen Server ile Client’in anlaşmasına bağlıdır.Örneğin Security kısmında SSL seçili olursa güvenlik bakımından çok kuvvetli olur fakat bu güvenlik mekanizması ile eski istemci bilgisayarlar bağlanmakta zorluk yaşayacaklardır.
Allow connections only from computers running Remote Desktop with Network Level Authentication seçeneği seçilmiş ise sadece Network Level Authentication’ı destekleyen makinelerin remote desktop bağlanmasını sağlar.Bu işareti kaldırırsanız Windows XP SP3 öncesi istemci bilgisayarlarında remote desktop bağlantı yapmasına izin verebilirsiniz.
General sekmesinin Certificate kısmında Auto-generated’a basıldığında sertifikanın otomatik üretilmiş olduğunu fakat size bunu gösteremeyeceğine dair mesajla kullanıcılara bilgi vermektedir.Otomatik üretilen bu sertifikayı kullanabilirsiniz fakat bağlandığınız zaman uyarı almanızı sağlar.Şimdi bu makinaya Remote Desktop Session Host için sertifika almak için CA’den sertifikamızı alıp kullanalım.Select butonuna basıldığında ise remote desktop için hazırlanan sertifikanın kullanılmasını sağlar.
Remote Session Host servisini üzerinde bulunduran makinenin CA’den sertifika almasını sağlamak için Run’a MMC yazıp,MMC konsoluna “File” sekmesinden “Add/Remove Snap-in” tıklanır.Available snap-ins ekranından “Certificates” seçeneği seçilip “Add” butonuna tıklanır.Bu kısımda dikkat edilecek en önemli husus “This snap-in will always manage certificates for computer account” kısım bilgisayar hesabı için sertifika alınacak olmasıdır. MMC konsolu üzerinde Personal seçeneğinin üzerine sağ tıklayarak “All Tasks” kısmından “Request New Certificate” seçilir.Eğer sertifika konusunda hata alırsanız RD Session Host’un üzerinde “gpupdate /force” yada makineye restart ettiğiniz zaman sorununuz çözülecektir.
Son olarak aldığımız sertifikayı “Select” butonuna basarak seçiyoruz.Seçilen sertifikanın görüntüsü aşağıdaki gibidir.
U2 Kullanıcısı ile RD Session Host üzerine remote desktop bağlantı gerçekleştirirken RD Session Host’un sahip olduğu ip adresini yazdığımızda ilk remote desktop bağlantıdan farklı olarak bir hata mesajı ile karşılaşabilirsiniz.Böyle bir mesaj ile karşılaşsanız bile bağlantı sağlanacaktır.Bunun nedeni alınan sertifikanın ip adresine değilde bilgisayarın adına alınmış olmasından kaynaklanmaktadır.Şimdi DC üzerinde oluşturduğum u2 kullanıcısı ile RD Session Host üzerine remote desktop işlemini gerçekleştirelim.
Remote Desktop Session Host üzerinde Log on Settings Sekmesinde –Use client provided log on information seçeneği “mstsc” sırasında hangi kullanıcı ile remote desktop yapılırsa o kullanıcının bilgilerinin kullanılmasını sağlar.
Always use the following log on information ile remote desktop yapan kullanıcıya kim olduğunu sorar fakat buradaki girilmiş olan account ile log on olmasını sağlar.
Always prompt for password seçeneği ile kullanıcının Remote Desktop Session Host’a bağlanırken her zaman password’un sorulmasını sağlar.
RDP-tcp properties ekranında Sessions sekmesinde ise kullanıcının remote desktop yaptıktan sonra remote desktop server ne kadar süre kullanabileceğinizi belirleyebilirsiniz.
Override user settings seçeneği seçilecekse kullanıcılar üzerinde yapılan ayarlar dikkate alınmayıp burada kullanıcı için yapılan ayarlar geçerli olacaktır.
End a disconnection session ile,oturum ne kadar zaman sonra kapanacağını belirleyebilirsiniz.
Active Session limit ile kullanıcının oturumu en fazla ne kadar kullanacağını belirleyebilirsiniz.
Idle Session limit seçeneği ile kullanıcı bağlandıktan sonra hiçbirşey yapmadan bağlantısının ne kadar zaman sonra kesileceğini belirleyebilirsiniz.
Yukarıdaki ekranda belirtmiş olduğumuz tüm bu belirlenen süreler sonucunda hangi eylemin gerçekleşeceğini belirleyebilirsiniz.
RDP-tcp properties ekranında Environment sekmesinde
Do not allow an initial program to be launched;always show desktop seçeneği seçilirse remote desktop yapan kullanıcı karşısına desktop sunulur.
Run initial program specified by user profile and Remote Desktop Connection or client seçeneği ile dsa.msc konsolu üzerinden belirlenen kullanıcı özelliklerinden uygulananlara izin verilmesini sağlıyor.
Start the following program when the user logs on seçeneği ile kullanıcı remote desktop server’a bağlandığında otomatik olarak programın çalışmasını sağlar.Kullanıcı bu programdan çıktığı anda remote bağlantı yaptığı server’a log off olmaktadır.
Start-in penceresi ise program açıldığında o programın  kullanıcının belirtildiği yerdeki gibi çalışmasını sağlıyor.Buna verilecek en somut örnek “cmd” komutu olabilir.”C:\Windows” Start-in kısmına yazıldığında remote desktop bağlanan kullanıcı karşısına cmd ekranınında “c:\windows” şeklinde gelecektir.
RDP-tcp properties Client Settings sekmesinde ise bağlanan kullanıcıların renk derinliğini ne kadar kullanabileceğini,kaç tane monitör kullanabileceğini,remote desktop bağlantı sırasında kendine ait olan aygıtların (Printer) kullanamayacağını belirtebilirsiniz.
RDP-tcp properties Remote Control sekmesinde ise remote desktop yapan kullanıcıların bilgisayarlarında sorun yaşaması durumunda administrator’dan yardım isterler.Administrator ilk olarak remote desktop server’a bağlanıp daha sonra yardım isteyen kullanıcılara remote desktop bağlantı gerçekleştirerek kullanıcı ile aynı oturumu kullanarak kullanıcılara yardımcı olmaları sağlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder