Blogda Ara

2 Haziran 2014 Pazartesi

TCP/IP Uygulamaları

Uygulamalar, ağ üzerinde iletişim kurmak için uygulama katmanı protokollerini kullanır. Bir istemci ve sunucu, iletişim kurabilmek için aynı uygulama katmanı protokolünü kullanmalıdır.

IPv4 Adresleme

IPv4 ağ iletişimin de , IPv4 ağlarını uygulamak, sorunlarını gidermek ve bakımlarını yapabilir durumda olmak çok önemlidir Herhangi bir sorun yada yanlış konfigürasyonun doğurabileceği problemler kurumsal yapınızda zaman kayıplarına neden olabileceği gibi işletmenizin işleyişini de olumsuz etkileyebilir.
Ip: Bir bilgisayar için ağ iletişimi, o bilgisayarın IPv4 adresine yönlendirilir. Bu nedenle, ağdaki her bilgisayara benzersiz bir IPv4 adresi atanmalıdır. Her IPv4 adresi 32 bit uzunluğundadır. Decimal ya da Binary sayı sistemi ile görüntülenebilir.

Alt Ağ Maskesi (Subnet Mask) : Ağ kimliği, bilgisayarın üzerinde bulunduğu ağı tanımlar. Bilgisayara ait IP adresi ise , bulunduğu network üzerinde ki hostu simgeler. Bir alt ağ maskesi bir IPv4 adresinin hangi bölümünün ağ kimliği, hangi bölümünün ana bilgisayar kimliği olduğunu tanımlar. 255 ya da 0 olarak simgelenebilir. Ayrıca subnet mask bulunduğu ağ üzerinde en fazla kaç network cihazı bağlanabileceğiyle ilgili de bilgi verir.

Varsayılan Ağ Geçidi (Default Gateway): Varsayılan ağ geçidi IP paketlerini diğer ağlara ileten bir cihazdır (genellikle bir yönlendirici router). Bir organizasyondaki birden çok dahili ağa bir intranet (local) adı verilir. Bir intranet üzerinde, herhangi bir ağ, bu ağı hem yerel, hem de uzak diğer ağlara bağlayan çeşitli yönlendiricilere sahip olabilir. Yönlendiricilerden birini yerel ana bilgisayarlar için varsayılan ağ geçidi olarak yapılandırmanız gerekir. Bu, yerel ana bilgisayarların bilinmeyen networkler ile iletişim kurmanızı sağlar

Public ve Private IPv4 Adresleri

Doğrudan Internet’e bağlanan cihazlar ve anabilgisayarlar bir genel IPv4 adresine gereksinim duyar. Internet’e doğrudan bağlanmayan anabilgisayarlar ve cihazlar bir genel IPv4 adresine gereksinim duymaz.

Public IPv4 Adresleri :Public IPv4 adresleri benzersiz olmalıdır. Internet Assigned Numbers Authority (IANA), internet erişimiz için büyük ölçüde rol oynayan Public IP adresleriniz internet üzerindeki ikamet adresleriniz olarak tanımlanabilirler. İnternet üzerinden veri gönderebilmek ve veri alabilmek için mutlaka public bir IP adresine sahip olmak gereklidir.

Private IPv4 Adresleri : IPv4 adresleri havuzu giderek küçülmektedir Ağ adresi çevirme (NAT) gibi teknolojiler, yöneticilerin nispeten az sayıda genel IPv4 adresi kullanabilmesini ve aynı zamanda, yerel ana bilgisayarların uzak ana bilgisayarlara ve Internet üzerindeki hizmetlere bağlanabilmelerini sağlar genellikle lokal olarak ta adlandırılan bu ağlar A,B yada C class olabilirler

IPv4 Adres Sınıfları : IANA, IPv4 adreslerini sınıflarla organize eder. Her adres sınıfı, ağ üzerindeki geçerli ana bilgisayar sayısını tanımlayan farklı bir varsayılan alt ağ maskesine sahiptir. IANA, IPv4 adres sınıflarını A Sınıfı’ndan E Sınıfı’na kadar adlandırmıştır. A, B ve C sınıfları, ana bilgisayarlar üzerindeki IP adreslerine atayabileceğiniz IP ağlarıdır. D Sınıfı adresleri, bilgisayarlar ve uygulamalar tarafından çok noktaya yayın için kullanılır. IANA, E Sınıfı’nı deneysel kullanım için ayırır.
IPv4 Yapılandırma

IPv4 yanlış yapılandırıldıysa, bir sunucu üzerinde çalışan hizmetlerin kullanılabilirliğini etkiler. Ağ hizmetlerinin kullanılabilirliğini doğru olmasını sağlamak network alt yapısı için olması gerekenlerin başında gelir.

IPv4 Manuel Yapılandırma : Network üzerinde hizmet vermesini istediğimiz bir sunucuları genellikle statik bir IP adresiyle yapılandırmakta fayda vardır. Örneğin, internet erişimi için gerekli olan Default Gateway değişmemesi gereken belirli bir IP adresi olmalıdır.

IPv4 yapılandırması şunları içerir:

• IPv4 adresi
• Alt ağ maskesi
• Varsayılan ağ geçidi
• DNS sunucuları

Manuel yapılandırma, sunucu tarafında bazı noktalarda kabul edilebilir olsa da, istemci tarafında ciddi bir iş yükü demektir. manuel yapılandırmayı elle girmek aynı zamanda, yapılandırma hataları riskini de artırır.

IPv4 otomatik Yapılandırma :Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) olarak bilinen ve her istemci için tek tek ayar yapmaya gerek duymayan bir otomatik IP dağıtım servisidir. Tek bir merkezden, bir çok sayıda bilgisayarın otomatik olarak IPv4 yapılandırmasını konfigure edebilmenizi sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder