Blogda Ara

4 Haziran 2014 Çarşamba

Branch Cache

Branch Cache teknolojisi Windows 7 ve Windows Server 2008 R2 ile beraber gelen yeni özelliklerden biridir.Branch Cache ile beraber WAN hatları arasında yani internet üzerindeki farklı lokasyonlarda özellikle çok şubesi olan kurumlarda farklı coğrafi lokasyonlardan veri aktarma işlemleri oldukça performanslı yapılır.
Uzak ofislerde bulunan dosyalara diğer ofislerden erişen personellerin bulunduğu ofiste bu dosyaların cachelenmesi yani bir kopyasının tutulmasını sağlamaktır.Aynı ofisten uzaktaki şirket networklerinde bulunan bu dosyalara erişmeye çalışan kullanıcılar verileri uzak ofisten dolayısıyla WAN üzerinden yavaş olarak almak yerine yerel ağdan oldukça hızlı olarak almış olurlar.Böylelikle band genişliği optimizasyonunu sağlar.Şubeler arası hatların daha verimli kullanılmasını sağlar.2 temel modu vardır.

-Distributed Cache Mode
-Hosted Cache Mode

Branch Cache uygulamasının çalışabilmesi için Windows Server 2008 R2 yada Windows 7 Ultimate ve Enterprise sürümlerinin kullanılması gerekir. Branch Cache ile entegre çalışan bazı protokoller bulunur. Bunlar HTTP, SMB 2(Server Messaginig Block), HTTPS.

 Distributed Cache Mode
Şube ofislerinde Windows 7 işletim sistemi kullanılması yeterlidir.Ayrıca bir Windows Server’a ihtiyaç yoktur.

Hosted Cache Mode
Şubelerde bir Windows Server 2008 R2 Branch Cache Server (File Server) gerektirir. Şubelerdeki Branch Cache sunucular merkezdeki sunucudan şubelere transfer edilen verilerin şubelerde Hosted olarak bir kopyasını tutar. Bu yapıda şubedeki diğer çalışanlar dosyayı yine merkezden çekmek yerine kendi yerel ağında bulunan sunuculardan alırlar. Daha büyük network yapıları için kullanılır.

Branch Cache’in çalışma mantığı
-İstemci sunucudan dosya talep eder.
-Sunucu cevap olarak hash gönderir.
-İstemci talebini kendi bulunduğu LAN’da broadcast eder.
-Hash uyumlu makineler dosyaları verir.
Server üzerinde dosya sunucusunda Branch Cache’i özelliğini açmak için Branch Cache for Network Files rolü Enable edilmelidir.
Eğer bir Web Sunucusu için Branch Cache özelliğini kullanmak istiyorsanız Branch Cache Features’ın yüklenmesi gerekir.
Buna ek olarak Server tarafında bazı Group Policy ayarları yapılandırmanız gerekiyor. Default Domain Controller Policy üzerinden sırasıyla Computer Configuration>Policies>Administrative Templates>Network>Lanman Server>Hash Publication for Branch Cache Enable edilmesi gerekir.
Eğer spesifik bir klasör için Branch Cache özelliğini aktif etmek istiyorsanız klasörün özelliklerinden sırasıyla Sharing>Advanced Sharing>Caching bölümünden Enable Branch Cache özelliği aktif edilir.

İstemci tarafındada bazı group policy ayarlarının yapılandırılması gerekir.
 Bunlar sırasıyla Turn On Branch Cache,Set Branch Cache Distributed Cache Mode,Configure Branch Cache for Network Files,Set of percentage of Diskspace used for Client Computer Cache Enable duruma getirilir.
İstemciler üzerinde işletim sistemlerinde Branch Cache isteklerine cevap vermek için Windows Firewall with Advanced Security  üzerinde Inbound Rule bölümünden  Branch Cache Content Retrieval(HTTP),Branch Cache Peer Discovery(WSD) kuralları Enable edilmelidir.
Branch Cache servisinin durumunu cache üzerinde ne kadar dosya bulunduğuna komut satırından “netsh branch cache show status all” komutu ile kontrol edebilirsiniz.Branch Cache’de bulunan dosyalarınızı “netsh branch cache flush” komutu ile temizleyebilirsiniz.
Branch Cache istemciler üzerinde gerektiğinde çalışan başlangıcı manuel olan bir servistir.Bu servisin ve Offline File Servisin yanlışlıkla Disable edilmemiş olması gerekir.
Aşağıdaki pencerede de görüldüğü gibi Branch Cache sunucusu üzerinde belirlediğim bir paylaşımı istemci bilgisayarlar kendi bilgisayarlarına kopyalama işlemi gerçekleştiriyor.
İlk kullanıcı indirdiği dosya üzerinde değişiklik yaparsa dosyaların cachelendiği ve download edildiği dizinler tamamen farklı olduğundan ilk kullanıcı indirdiği dosya üzerinde istediğini yapmakta özgürdür.Bu cachelenmiş dosyanın özelliğini bozmaz.
Daha sonra ise ikinci istemci bilgisayar sunucu üzerindeki paylaşıma erişim sağlayarak paylaşım üzerindeki dosyaları kendi diski üzerine kopyalama işlemini gerçekleştiriyor.Branch Cache mimarisindende yararlanarak kendi network’ünde bulunan diğer bilgisayarlar yardımıyla dosya kopyalama işlemini çok daha kısa bir sürede gerçekleştiriyor.
Merkezdeki dosyanın değişmesi durumunda şubedeki kullanıcının dosyanın eski halini alıp almayacağı merkezdeki dosya değişince dosyaya ait hash değerleride değişeceğinden kullanıcı bu dosyayı talep ettiğinde yeni hash değerleri sunulacaktır.
 Kullanıcı bu dosyayı kendi network’ünde bulamadığı içinde dosyanın güncellenmiş halini merkezden indirecek ve sonraki talepler için bu yeni hali kendi makinesinde cacheleyecektir.Bu şekilde herhangi bir versiyon çatışması yaşanmaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder