Blogda Ara

2 Haziran 2014 Pazartesi

IOS (INTERNETWORK OPERATION SYSTEM)

Rommon : Cisco Router için Windows’taki güvenli mod kısmına karşılık gelen moddur. Bu mod sınırlı komut çalıştırılabilen ve daha çok felaket senaryolarında router işletim sisteminin kurulumu ya da unutulan şifrenin yeniden resetlenmesi gibi noktalarda kullanılabilecek moddur .

Flash : IOS.bin yani işletim sisteminin kurulu olduğu bölümdür. Routerın power düğmesine basıldığında işletim sistemi flash üzerinden açılarak Running Config üzerine çağırılır.

Running-Config : routerdaki ios.bin’in işletildiği geçici konfigürasyon dosyadır. İlk açılış ve sonrasında yapılan tüm konfigürasyonlar running cconfig üzerinde işletilir. Burada bir router ile ilgili tüm ayarlar yapıldığında router yeniden başlatılana kadar çalışmaya devam eder. Running config geçici bir bellek olduğundan router kapatıp açıldığında yada yeniden başlatıldığında tüm yapılan ayarlar kaybolarak yeniden temiz olarak açılır.

Startup-Config : router üzerinde apılan konfigürlerin kaydedildiği ve önemli noktalardan birisidir. Running-config üzerinde yapılan her ayar router açılıp kapatıldığında kaybolmaması için “write” yada “copy” komutu ile startup-config içerisine kaydedilmelidir.
0x2142 : Açılışta nvram’i okumayı bypass et demektir. Şifre sıfırlamak için kullanılır.
0x2102 : Açılışta startup-config için nvram’i kontrol et demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder