Blogda Ara

2 Haziran 2014 Pazartesi

NETWORK TOPOLOJİLERİ

                 Bir ağı oluşturan kablo ya da wireless olarak belirlenmiş network belirli bir topolojiye göre yapılandırılır. Konumlandırılma aşamasında kurumsal yapılarda network tasarımcıları uygun topolojiyi göz önünde bulundurarak kurum içerisinde kullanılabilecek en uygun esnek ve hızlı yapıyı çıkartarak uygulamaya alır.


                     Tüm bilgisayarların tek bir doğrusal kablo ile birbirlerine bağlanarak oluşturulmuş topolojidir Bu kablo üzerinde gönderilen herhangi bir sinyal kabloya bağlı olan tüm bilgisayarlara gönderilir. Networklerin ilk bulunduğu noktada kullanılan topolojidir. Kablo üzerinde bilgisayar bağlanmayan noktalara sonlandırıcı adı verilen bir cihaz yardımı ile networkün bittiği noktalar belirlenmelidir. Bu topolojide dezavantaj oluşturan durum kablo üzerindeki herhangi bir noktada kopma ya da arıza meydana gelirse bu topolojiye bağlı tüm bilgisayarlar ya da network cihazları çalışamaz hale gelecektir. Bizim lamba networkümüz BUS topolojiye bir örnektir.



                  IBM firması tarafından bulunmuş halen daha IBM üzerinde özel networklerde kullanılan bir topolojidir. Çalışma yapısı isminden de anlaşılabileceği gibi dairesel bir sinyal söz konusudur, burada hat üzerine gönderilen bir sinyal hedefe ulaşana kadar bağlı olan tüm terminallere uğrayarak göndermesi ya da alması gereken bir verinin olup olmadığını sorarak bir diğer terminale geçerek devam eden bir süreçten oluşur. Bu topolojide bulunan dez avantaj hattın herhangi bir noktasında kopma meydana geldiğinde aynı bus topolojide olduğu gibi tüm networkün durmasıdır. Bu topoloji IBM’e özgü olduğu için sadece IBM ile uyumlu cihazların haberleşmesine olanak sağlamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder