Blogda Ara

2 Haziran 2014 Pazartesi

NETWORK İLETİŞİMİ TEMEL KAVRAMLAR

ETHERNET (CSMA/CD – Carrier Sience Multiplayer Access / Collision Detection)

Ethernet networkleri belli bir anda kabloyu hangi bilgisayarın kullanacağını CSMA tekniğiyle belirler. Bu teknikte paket gönderilmeden önce kablo kontrol edilir. Diğer bir iletişimin oluşturduğu trafik yoksa iletişime kablonun kullanılmasına izin verilir. İki bilgisayarın aynı anda veri göndermek için kabloyu kullanmaya çalışması durumunda collision meydana gelmektedir.

Bu durum meydana geldiğinde her ikisinin de göndermeye çalıştığı veri çöpe atılır ve hattın bos olduğu anı yakalamak için yeniden beklemeye ve kablo dinlenmeye başlanır.

CS (Carrier Sense): Bir network kartı tek bir kablo üzerinde gidip gelen veriler varsa o hatta veri göndereceği zaman kablo üzerinde veri taşınıp taşınmadığını dinler ve eğer kabloda bir veri trafiği yoksa veri paketlerini yol çıkarır. CS teknolojisi sayesinde, kablo bos olduğu takdirde veri gönderirler.

MA (Multiple Access): Bir network kartına aynı anda birden çok veri paketi gönderilmişse, o takdirde o adaptör bunlardan hiçbirini almaz. Networkün tümüne, “bana gönderdiğiniz veri paketleri aynı anda yola çıktığından dolayı tekrar gönderilmelidir” anlamına gelen bir mesajı tüm networke gönderir. Bu mesajın alınmasından itibaren, karsı network adaptörleri aynı veri paketini tekrar gönderir.

CD (Collision Detection): Eğer karşılıklı iki network adaptörü, aynı anda iki veri paketini birbirine gönderirlerse, veri paketleri çarpışacaktır. Bu durumu tespit eden adaptörler, jam sinyal uyarısı vererek hat üzerinde collision oluştuğunu belirtir. rasgele bir zaman dilimi kadar (milisaniye bazında) bekleyerek tekrar aynı paketi networke çıkarılmasını sağlar. Bu sayede, çarpışan paket sinyallerinin, kablolar üzerinde kaybolması engellenmiş olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder