Blogda Ara

3 Haziran 2014 Salı

VLAN (VIRTUAL LOCAL AREA NETWORK)

VLAN, local alan Ağı üzerindeki AĞ Kullanıcılarının domainlere atanması AĞ Cihazları uzerinde farkli portlara atanması Ile uygulanır ettik yayın, farklı, kaynaklarının mantıksal Olarak gruplandırılması ettik. VLAN KULLANILAN Bir Ağda, bir, VLAN'da yararlanılır kullanıcılar SADECE Kendi yayın domain'ine Sahip olacağından, birbirleri Ile haberleşebilirler. Oluşturulmuş Farklı Bir VLAN'da yararlanılır kullanıcılar Ile iletisim kuramazlar. Büyük ağlarda VLAN İHTİYACI işte bu sebepten dolayı Ortaya çıkmıştır. VLAN ağ uygulanması Trafiği azaltılır bandwidth de artırılmış Olur A.Ş. yayın sonrasında uzerinde. AYRICA AĞ Kullanıcıları DAHA KOLAY yöneltilebilir Erişim izinleri (erişim listeleri) Eklendi çok DAHA KOLAY yapılandırılıp uygulanabilir ettik.


ÜZERİNDE VLAN olusturma ANAHTARI

Vlan Yapısı konfigürasyonu Yönetimi Aslında Lu'nun oldukca basittir ettik. Yeni Nesil Switchler uzerinde web arayüzü Ile desteklenen vlan Yapıları aşağıdaki cmd sıralamsı Ile oluşturulabilmektedir.



Olarak TÜM switchlerin TÜM portları vlan1 Olarak gelir varsayılan. Bu yuzden cmd uzerinde de vlan 2 Olarak Devam etmis bulunmaktayız.


Simulatör uzerinde kullandığımız 24 portlu Bir anahtarı bulunmakta gösteri vlan Ile MEVCUT vlanlar listelendiğinde vlan 1 vlan 2 yi ettik görüntüleyebilmekteyiz Nato'da Dikkat ederseniz TÜM portları Halen DAHA vlan 1 'e ait, BURADA Kurumsal network'teki yapıya Uygun'un bir sekilde belirlenen portların ilgili vlanlara HİZMET vermesi for tanimlama yapılmaı Gerekmektedir. 2 Numaralı portunu VLan 2 ye üye Yapmak İçin Swichin;


Cmd satırlarının girilmesi Gerekmektedir. Tek liman tanımlanacağı Gibi noktası aralığı tanımlamakta mümkündür TEK. Düşünemediniz gösteri vlan Ile MEVCUT vlanlarını Durumunu görüntülediğimizde arayüzü FastEthernet 0/2 Numaralı poerun vlan 2 ye AIT oldugunu görebiliriz.

Bulunmaktayız oluşturmuş Bu Yapı konfigüre edildiğinde tamamiyle Bir birlerinden yalıtılmış Iki farkli network '. SU to use vlan1 Olmadan iletisim kurabilmeleri mumkun Değildir yönlendirme vlan2 ye üye Iki Bilgisayar SIM Express networklerde olsalar safra birbirleri Ile ettik.

GÖVDE

Farkli vlan IDlerine Sahip network'lerin Bir Başka uzerinde de haberleşebilmesini sağlamak for oluşturulması gereken iletisim portudur geçiş. Onun vlan'a AIT paket iletişime açıktır ayarlarında Trunk portları herhangi Bir vlan'a Üyesi değillerdir 802.1q protokolü Ile çalısan met portları uzerinde varsayılan. Aşağıda gövde liman oluşturmak for gereklı Adımlar tanımlanmıştır.





Yukarıdaki cmd satırında 24 Numaralı port bagaj Olarak tanımlanmıştır. Onu uzerinde yararlanılır vlan1 üzerindeki bilgisayarlar haberleşebilir to use olacaktır geçiş IKI uzerinde de SIM Express konfigürasyonlar yapılarak geçiş Diğer.



KAT 2 ÜZERİNDE YÖNLENDİRME & ALT INTERFACE

Layer 2 katmanında VLAN 'ları birbirleri le haberleştirebilmek for Bir router'a ve İhtiyaç vardir. BURADA AMAC 10.0.0.0 'lı Netwrok Ile 20.0.0.0' lı network'ün birbirleri Ile iletisim kurabilmeleridir. Konfigürasyonları sağalanmalıdır yönlendirme Böyle Bir Yapıda yönlendirici gövde Olarak switch'e takılarak alt arayüz yardımı Ile gereklı.


initial Olarak alt ip adreslerini belirleyerek yönlendirme for gereklı varsayılan gatewayler oluşturulmalıdır interfacelerin.


Bu konfigürasyonda tanımlandıktan SONRA sırasıyla portları Açmak gereklidir.ilk Olarak alt hiçbir kapatma interfaceleri konuma çekilmesi Gerekmektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder