Blogda Ara

2 Haziran 2014 Pazartesi

TCP / IP, PROTOKOL PAKETİ



TCP/IP tarafından iletişim işleminde gerçekleştirilen görevler protokoller arasında dağıtılmıştır. Bu protokoller, yığın içinde ki dört ayrı katmanda düzenlenmiştir

Application katmanı: Uygulamalar, ağ kaynaklarına erişmek için uygulama katmanı protokollerini kullanır.
Transport katmanı: Aktarım katmanı protokolleri ağ üzerinde veri aktarımının güvenilirliğini denetler.
Internet katmanı: Internet katmanı protokolleri ağlar arası paket hareketini denetler.

Network interface katmanı: Ağ arabirim katmanı protokolleri Internet katmanından gelen veri birimlerinin ortam üzerinde nasıl iletildiğini tanımlar.




OPEN SYSTEMS INTERCONNECTION (OSİ)


Application Katmanı : TCP/IP modelinin uygulama katmanı OSI modelinin uygulama, sunu ve oturum katmanlarına karşılık gelir. Bu katman uygulamaların ağ kaynaklarına erişmesini sağlayan hizmetler ve yardımcı programlar sunar. Örneğin http, smtp, dns

Presentation Katmanı : Application katmanından alınan veri eğer gerekliyse ilk şifreleme, ilk sıkıştırma yada tür dönüşümlerinin yapıldığı katmandır.

Session Layer : Network üzerinde konuşan cihazlara sadece tek bir işi yapmazlar örneğin bir bilgisayar bir yandan network üzerinde dosya kopyalarken aynı anda web üzerinden bir siteye erişmeye çalışıyor olabilir. Üçlü el sıkışmanın başlatıldığı bu katmanda gelen giden evrak numarasına benzer bir kayıt tutularak bir çok işi aynı anda yapabilme yeteneği sağlanmış olur.

Transport Layer : Üst katmanlardan gelen her tür bilgi transport layer üzerine geldiğinde yola artık kabloya atılma hazırlıkları yapılmaya başlanmış olur. Transport layer verinin bozulmadan güvenli bir şekilde hedefe ulaştırılmasını sağlar.

Yukarıdaki diyagramda görüldüğü gibi ilk segmentleme işlemi de transport layer katmanında yapılır. Gönderilecek veri küçük parçalara bölünerek dinamik olan gidiş ve istek yapılan hedef port numaraları belirlenir. Son olarak iletişim türü belirlenerek verinin TCP mi yoksa UDP mi gideceği burada belirlenir.

Tcp : Uygulamalaın kullanığı bağlantıları güvenilir iletişim olmasını sağlar. Bağlantıya dayalı iletişim, veriyi göndermeden önce hedefin veriyi almaya hazır olduğunu doğrulamasını ister. İletişimi güvenilir kılmak için, TCP bütün paketlerin alındığını teyit eder. Günümüz teknolojisinde güvenil iletişim modeli bir çok protokol için istenir ve çoğu uygulama tarafından kullanılır. Web sunucuları, File Transfer Protocol (FTP) istemcileri ve büyük miktarlarda veri taşıyan diğer uygulamalar TCP kullanır.

Udp : Bağlantısız ve güvenilmeyen iletişim sağlar. UDP kullanırken, güvenilir teslimat, uygulamanın sorumluluğundadır. Uygulamalar, TCP’den daha düşük ek yükle daha hızlı iletişim için UDP kullanır. Ses ve video akışı gibi uygulamalar, bir tek kayıp paketin oynatımı geciktirmemesi için UDP kullanır. UDP aynı zamanda, Domain Name System (DNS) isim çozümlemeleri gibi küçük miktarlarda veri gönderen uygulamalar tarafından da kullanılır

Network Layer : Bu katmanda harekete geçen bir datanın hedefine ulasabilmesi için en iyi yol seçimi de yapılır. Bu isleme Routing bu islemi yerine getiren cihaza ise Router diyoruz. Router en basit tarif ile en iyi yol seçimini yapar ve broadcast geçirmediği için ağ performansını olumsuz etkilemez. Bu katmanda kullanılan protokollere de su örnekler verilebilir IP, ARP, RARP, BOOTP, ICMP . Bu katmanda paket oluşturulmuş olur ve bir üst katmanda hazırlanan segment pakedin içerisine konularak source ve destination IP adresleri eklenir.


Datalink Layer : Fiziksel adreslemenin ve network ortamında datanın nasıl taşınacağının tanımlandığı katmandır. Burada fiziksel adreslemeden kastettiğimiz şey MAC (Media Access Control) adresidir. Bu katman, Adresleme, Hata Saptama, Kapsüllenmis Datayı Tanımlama fonksiyonlarına sahiptir.
Veri bağlantısı katmanının büyük bir bölümü ağ kartı içinde gerçekleşir. Veri bağlantısı katmanı ağ üzerindeki diğer bilgisayarları tanımlama, kablonun o anda kimin tarafından kullanıldığının tespiti ve fiziksel katmandan gelen verinin hatalara karsı kontrolü görevini yerine getirir.
Phiysical Layer: Datalink layer üzerinden gelen verinin elektriksel sinyale çevrildiği katmandır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder