Blogda Ara

4 Haziran 2014 Çarşamba

Windows Deployment Services (WDS)

WDS ağ ortamlarında bulunan ve üzerlerinde işletim sistemi bulunmayan bilgisayarlara ağ üzerinden işletim sistemlerinin uzaktan yüklenebilmesi için kullanılan bir servistir.Windows Server 2003 üzerinde RIS(Remote Installation Services) olarak tanıdığımız bu servis ile farklı lokasyonlarda bulunan bilgisayarlara fiziksel olarak yanlarında bulunmaya gerek kalmadan uzaktan işletim sistemi yüklemeleri yapılabilir.Windows Server 2008 üzerinde Windows Deployment Services ile beraber gelen yenilikler

Multicast Deployment:

 Bu yeni özellik ile aynı anda birden fazla bilgisayara farklı yükleme seçenekleri uygulanabilir.Multicast Deployment band genişliğini de efektif olarak kullanarak belirlenen bir zamanda yada her zaman aktif olarak şekilde yapılandırılabilir.2 çeşit multicast deployment seçeneği vardır.
->Schedule Cast:Yalnızca belirlenen bir zamanda yapılacak görevi temsil eder.Yükleme yapılacak olan bilgisayarların zamanlanan görev başlatılmadan önce belirlenmesi gerekir.
->Autocast:İstemci istediği zamanda multicast gruba dahil olarak yükleme seçeneklerinden faydalanabilir.


 Güçlendirilmiş TFTP:

WDS,boot araçlarını ve Win PE imajlarını taşımak ve istemcilere göndermek için TFTP protokolünü kullanır.Paket sayılarını en aza indirgeyerek hızlı veri iletişimi ve yüksek performans sağlar.
Diagnostics:WDS istemci tarafında işlemler hakkında detaylı bilgilerin log kayıtlarını tutar.Bu tutulan kayıtlar farklı formatlarda incelenebilir.Windows Server 2008’in içerdiği yenilikler ve ortaya çıkan farklar
-Yeni arayüz ve kolay uygulanabilir imaj yönetimi
-Yeni PXE araçları ve uyumluluk
-.wim formatı desteği
-Boot yapılandırma için Windows PE desteği
-Windows Vista ve Windows Server 2008 yükleme seçenekleri
-Terminal Server desteği ile multicast yükleme seçeneği
-64 bit tabanlı bilgisayarlar için EFI desteği
-İstemci tarafında yeni boot görünümü ve seçenekleri

 WDS Kurulum ve Konfigürasyonları

 Windows Deployment Servisi 2 alt servisten oluşur.Bunlardan biri Transport Server diğeri ise Windows Deployment Server’dır.
Transport Server:WDS’nin ana alt ağ bileşenlerini kapsar.Transport Server yalnız başına kullanıldığında standalone bir sunucudan verileri alarak uzak bilgisayarlara iletme görevini üstlenir.
Deployment Server: Deployment Server ile beraber kurulduğunda yükleme görevleri yönetim faaliyetleri ve verilerin iletilmesi görevleri WDS ile tek bir noktadan sağlanmış olur.
WDS Kurulumu için belirli kriterler vardır.
-WDS’in kullanılabilmesi için ortamda domain yapısının kullanılıyor olması gerekir.Bunun için üzerine WDS servisi kurulacak olan bilgisayarın DC ya da domain üyesi olması gerekir.
-WDS’in çalışabilmesi için ortamda çalışan bir DNS Server olması gerekir.
-WDS rolünün yüklenebilmesi için Lokal Administrator grubuna üye olunması gerekir.
-WDS’nin başlatılabilmesi için ise Domain Admins grubuna üye olunması gerekir.
-Ortamda bir DHCP Server’ın bulunması ve bir scope tanımlanması gerekir.
-Alınan imajların saklanabilmesi için NTFS formatlı bir disk bölümü olması gerekir.
WDS’in kurulmasının ardından ilk olarak yüklenecek olan işletim sistemi imajlarının ve boot imajlarının oluşturulması gerekir.
WDS, IPv6 desteği sunmaz.Bu yüzden DHCP konfigürasyonunda IPv4 kullanılması gerekir.Multicast deployment özelliğinin yalnızca Windows Server 2008 yüklemesi yapılırken alınan wim dosyasına uygulanabilir olması.Windows Vista içerisinde bulunan wim dosyası ile oluşturulan imajlar multicast deployment özelliğini kullanmazlar.

 Legacy Images

            WDS’nin önceki sürümlerinde kullanılan RIPREP imajlarını Legacy Images klasörü içerisinde tutar.Fakat bu imajlar oldukları gibi kullanılmazlar.Bu imajların kullanılabilmeleri için wim formatına dönüştürmeleri gerekir.Bunun için istenilen imajın üzerine gelerek convert işlemi yapılır.

 Komut satırından WDS Yönetimi

Komut satırı aracı olarak wdsutil kullanılır.WDS temel konfigürasyonunu yapmak server initialize işlemini yerine getirmek ve alınacak imajların tutulacağı lokasyonunun belirlenmesi için
WDSUTIL /initialize-server /reminst:”\
İstemci bilgisayarlara yönelik cevap kuralının belirlenmesi için
WDSUTIL /Set-Server /AnswerClients:all
Boot imajı almak için
WDSUTIL /Add-Image /ImageFile:  /ImageType:boot
Install Imajını almak için
WDSUTIL /add-image /ImageFile: /ImageType:install /ImageGroup:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder