Blogda Ara

4 Haziran 2014 Çarşamba

Windows Server 2008 R2 Remote Desktop Services (RD Web Access)

Remote Desktop Remote App Manager

Windows Server 2008 ile beraber gelen ve Windows Server 2008 R2’de olan Remote App özelliği merkezde bulunan bir sunucudan istemcilere uygulama dağıtılması prensibine dayanır. Kullanıcılar uzak masaüstü bağlantısı sağlayarak eriştikleri Remote Desktop Server üzerinde bulunan  uygulamaları kendi lokal bilgisayarlarındaki gibi çalıştırabilir ve kullanabilirler.Remote Desktop Server’a bağlanan her uzak istemci RD Server üzerinde kendi adına bir oturum açar.Her kullanıcının oturumu birbirinden bağımsızdır.Bunun avantajı gereksiz oturum kullanımını engellemesi ve optimum hızda uygulama paylaşımı olarak gösterilebilir olmasıdır.Remote App Manager konsolunu kullanarak uzak istemcilerin kullanacakları uygulamaları belirleyebilirsiniz.Remote Desktop Server’a bağlanacak olan istemci bilgisayarlarda RDC desteğinin en az 6.1 sürüme sahip olmaları gerekir.

Remote App Manager aracılığıyla uygulama dağıtma yöntemleri
-.Rdp dosyası oluşturarak Uygulama dağıtımı
-.Msi Kurulum Paketi oluşturarak Uygulama dağıtımı

Remote App Özellikleri
-Network Bandwidth’inin düşük olduğu organizasyonlar için en ideal çözümdür.Maliyeti düşüktür.
- Kullanıcılara kullandırılmak istenen uygulamalar istemci bilgisayarlarına ayrı ayrı kurulmaz, merkeze yani RD Session Host üzerine kurulur ve buradan kullanıcılara paylaştırılır.
-Uzak İstemcilerin ofis dışından da uygulamalara erişim sağlamasını sağlar.
-Merkezi yönetim sağladığı için sistem yöneticilerinin yükünü azaltır.


Remote Desktop Services Web Access

Windows Server 2008 R2 Remote Desktop Services Web Access özelliği, internet ya da intranet üzerinde web tarayıcı kullanarak uygulamalara ulaşmaları ya da uzak masaüstü bağlantısı oluşturabilmeleri sağlanır.Bu uygulamanın kullanılabilir olması için istemci tarafından RDC 6.1 desteğinin olması gerekir.RDC 6.1 Windows Server 2008 ile varsayılan olarak desteklenmekle beraber Vista SP1 ve XP SP3 üzerinde de desteklenir.
Remote Desktop Servisleri kullanıcılara RD Session Host’larda tam bir oturum açtırabilir veya kısmen oturum açtırarak sadece kullanıcıların çalışması gereken programlara erişimlerini sağlayabilir. Programlara erişim RemoteApp Manager ile yayınlanır ve kullanıcının yerel bilgisayarında bir rdp dosyası çalıştırılarak veya bir msi paketi kurularak, RD Session Host’ta bağlanarak ihtiyaçları olan uygulamalara erişimleri sağlanır. Windows Server 2008 R2 ile sistem yöneticileri kullanıcıların hangi programları görüp göremeyeceğini belirleyebilir. Kullanıcının üyesi olduğu gruba göre kullanıcı bu programı görsün, bu programı görmesin diyebilirsiniz.
Örneğin, Şirket personeli olarak iş seyahatine çıktınız ve konaklama yaptığınız otelin IT alt yapısında  kullanılan Firewall üzerinde 3389 portunu kullanarak kullanıcıların dışarı çıkması yasaklanmış fakat siz acil bir sebepten dolayı şirketinizdeki uzak sunuculara bağlanmak zorundasınız.İşte tam bu noktada web tarayıcısını açıp uzak sunucularınızın bulunduğu lokasyonun IP adresini yazıp ve sonuna rdweb ekini ekleyip (http://Server_Adı/rdweb) sayfanın görüntülenmesini sağlamış olursunuz.

RD Web Access servisi, üzerinde rd session host servisi çalışan bir sunucu da kurulabilir, tamamen ayrı bir sunucuda; rd session host servisinin kurulu olmadığı bir sunucu da kurulup yapılandırılabilir.
Server Manager konsolundan Remote Desktop Services üzerinde Add Role Services tıklıyoruz.Ekrana gelen servis listesinden Remote Desktop Web Access tıkladığımızda bu servis için kurulması gerekli diğer bileşenlerin uyarısını alıyoruz.
IIS ile kurulacak özelliklerin listesini görüyoruz ve devam ediyoruz.               
İstemci bilgisayarlar kendi internet tarayıcısının adres çubuğuna RD Session Host’un ismini veya IP numarasını yazarak bağlanabilirler. Bu noktada şunu belirtmek gerekir ki, Eğer  RD Session Host servisi ile RD Web Access aynı sunucu üzerinde olmasaydı; yani RD Web Access başka bir sunucuya kurulsaydı o zaman RD Session Host üzerinde yerel gruplardan TS Web Access Computers grubuna RD Web Access servisi çalıştıran bilgisayarı uygulama dağıtıcı sunucusu olarak yetkilendirmek için üye etmemiz gerekecekti.Bu uygulamada RD Session Host servisi ile RD Web Access  farklı sunucular üzerinde olacağından RD Session Host üzerinde yerel gruplardan TS Web Access Computers grubuna RD Web Access servisini üzerinde çalıştıran bilgisayarı üye yapmamız gerekiyor.
Şimdi istemci bir bilgisayardan internet tarayıcısı ile RD Session Host’a bağlantıyı gerçekleştirelim. Adres çubuğuna RD Session Host bilgisayarının ismini yazıyoruz.
Yazılacak adres yolu şu şekildedir:  https://webaccess.domain.com/rdweb
Henüz geçerli bir sertifika kullanmadığımız için sertifika hatası aldık. Varsayılan ayarlarla web sitesine bağlantıya devam etmek için Continue to this website tıklıyoruz:
Güvenilir sitelere ekliyoruz.
Bağlantıyı gerçekleştirdik. Karşımıza çıkan ekran aşağıdaki gibidir.
Kullanıcı adı ve şifre bilgileri ile giriş yapıyoruz.
RD Web Access’ domaindeki administrator kullanıcısı ile logon olduktan sonra RD Session Host makinesinin account’unu tanıtmalıyız.Remote Desktop Services Default Connection ekranında Configuration kısmında One or more RemoteApp seçeneği seçip RD Session Host’u üzerinde bulunduran bilgisayarını adını yazıyoruz.
RD Session Host’un üzerinde RemoteApp Manager’ı çalıştırıp boş alanda sağa tıklayarak “Add RemoteApp Programs” deyip remote etmek istediğiniz programları seçebilirsiniz.Web Access üzerinde u1 kullanıcısı ile remote bağlantı sağlayarak “Calculator” programını kullanmayı deneyelim.Kullanıcı programı bu şekilde kullanabiliyor.Böylece daha az kaynak kullanıyor.
RemoteApp Programs listesinde calculator programının yayınlanmış olduğunu görüyoruz.
Kullanıcı adı ve bilgilerini giriyoruz ve programın pencerede açıldığını görüyoruz.
.
RD Web Access’i kullanarak yukarıdaki ekrandaki gibi bir hata alırsanız WebAccess servisini üzerinde barındıran makinanız sertifika dağıtıcısı olan CA ile bağlantı kuramamaktadır. Bunun için Web Access üzerinde Run kısmına “gpupdate /force” yazarak ya da bilgisayarınızı restart ederek problemi giderebilirsiniz.
 
RD Web Access üzerinde u1 kullanıcısı Remote edilen programı kullanmaktadır.Kullanıcının calc.exe programını kullandığını ve ne kadar kaynak tükettiğini RD Session  Host üzerindeki Task Manager’ın processes tabından yararlanarak öğrenebilirsiniz.
RD Web Access üzerinden RemoteApp ile yayınlanan programa erişimi sağladıktan sonra kullanıcılar uygulamayı kullandı.Yukarıdaki ekranda da görüldüğü gibi bağlantı da sertifika hatası gözükmekte düşünün ki sistem yöneticisiniz kullancılarınız sizden bu bağlantıyı sağladıktan sonra sertifika hatası almak istemediğini ve Remote Web Access üzerinde server adını yazarken sonuna https://server_adı/rdweb yazmak istemediklerini size belirtti.
Bunun için ilk olarak Certicate Authority(CA) olan makinemizden IIS Manager üzerinden SSL sertifikası alıp, alınan sertifikayı Remote Web Access olan makinemize tanıtalım.
Internet Information Services Manager konsolu üzerinde Server Certificates seçeneği seçilir.Server Certificate üzerinde sağ tıklayıp “Create Domain Certificate” seçeneği seçilir.Burada en önemli nokta “Common Name” bölümüdür.Sayfaya ulaşırken yazılması gereken isim yazılır.Eğer burada IP ile ulaşmak isterseniz bunun için DNS’te bir ağ kaydı oluşturmalısınız.Biz burada Common Name yerine bilgisayarımızın adını yazalım.
Aşağıdaki ekranda da görüldüğü gibi ben burada WebAccess’i üzerinde bulunduran makinemizin bilgisayar adını giriyorum.Burada seçim tamamen size kalmış.
Aşağıdaki ekranda da görüldüğü gibi “Select” butonunu aktif olarak göremezseniz bu servisi üzerinde bulunduran makineniz üzerinde Run  kısmına “gpupdate /force” yazarak bu sorunun üstesinden  gelebilirsiniz. Sorun hala devam ediyorsa makinenizi  restart ettiğinizde sorununuz çözülecektir.
SSL Sertifikasını aldıktan sonra sıra geldi site için sertifikayı göstermeye. Şimdi sırasıyla IIS manager üzerinde Sites seçeneği altında Default Web Sites’a sağ tıklanıp Edit Bindings seçeneği seçilir.Açılan pencerede ise https seçeneği seçilip “Edit” butonuna tıklanır.Karşımıza gelen pencerede CA’den gelen sertifika seçilir.Burada biz sertifikayı CA’den alırken “Friendly Name” kısmına SSL Sertifika yazdık.SSL Sertifika seçeneğini seçip “OK”butonuyla işlemimizi sonlandıralım.
Bu işlemi tamamladıktan sonra işin sertifika kısmını tamamladık,sıra geldi kullanıcıların sitenin adını yazdıktan sonra rdweb’e otomatik girmesini sağlamaya.IIS Manager açılarak pencereden HTTP Redirect seçeneği seçilir.
Açılan pencerede “Redirect requests to this destination”seçeneği seçilip aşağıdaki kısma https://WebAccess.domain.com/rdweb yazılır. Adres yazıldıktan sonra aşağıdaki Redirect Behavior bölümde “Redirect all requests to exact destination” seçeneği seçilerek yazılan adresin direkt olarak bu adrese gönderilmesini sağlar.Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra sağ bölümdeki Action menüsünün altında “Apply” butonuna basılır
 
SSL Sertifikasını ve HTTP Redirect işlemlerini uyguladıktan sıra geldi yaptığımız uygulamaların doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmeye.Web Access servisini üzerinde bulunduran makinemizde Internet Explorer’ı açıp arama alanına webaccess.domain.com yazılır.Aşağıdaki ekrandada görüldüğü gibi artık siteye ulaşırken kullanıcıların arama alanına ulaşmak istedikleri sitenin sonuna /rdweb yazmasına gerek kalmamıştır.Bunun yanı sıra siteye ulaşan kullanıcılar artık sertifika hatası almamaktadır.
Tüm bu işlemlerden sonra u1 kullanıcısı ile remote edilen programı kullanmak için WebAccess üzerinden bağlantı kuralarak aşağıdaki ekrandaki gibi bir hata mesajı görülmektedir.
Bu ekran remote edilen websitesine güvenmediğini  ve RemoteApp sunucusunu tanımlayamadığını belirtiyor. Burada yapacağımız işlemden kısaca bahsedecek olursak Session Host’a RemoteApp edeceği programları imzalaması gerektiğini göstereceğiz. Bunun için RemoteApp manager’ı üzerinde bulunduran makineniz üzerinde RemoteApp Manager konsolu açılır.Bu konsol üzerinden “Digital Signature Settings” kısmına Change butonuna tıklanır.Açılan pencerede RemoteApp Deployment Settings  ”Sign in with a digital Certificate”  seçeneğini etkinleştirip “Change” butonuna tıklanarak CA’den sertifikamızı Session Host tarafından imzalanması sağlanır.          
 Bu işlemi tamamladıktan sonra artık herhangi bir hata ile karşılaşmamaktayız.
RD Web Access ekranına bir de Remote Desktop bölümünün olduğunu görmekteyiz. Bu da Web Access penceresi üzerinden şirket içinde IP numarasını veya ismini bildiğimiz diğer RD Session Host sunucularına Remote Desktop Web Connection ile uzak bağlantı yapabileceğimiz anlamına gelmektedir.
Bağlantı yapılacak bilgisayar ismini Connect to bölümüne yazarak bağlantı yapabiliriz. Bağlantı yaparken özelleştirilebilir diğer seçeneklere kısaca göz atacak olursak; bağlantı çözünürlüğü, uzak bağlantıda yönlendirilecek aygıtlar, uzak oturumun sesini bağlantı gerçekleştirilen yerel bilgisayara yönlendirilmesi ve bağlantı hızı gibi ek özellikler bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder