Blogda Ara

4 Haziran 2014 Çarşamba

Windows Server 2008 Print Services

Windows Server 2008′de sistemin çalışması için gereken minimum bileşenler default olarak yükleniyor. Print Services Tools default olarak yüklenmiyor. Windows Server 2008 üzerinde yazdırma yönetimi Print Management konsol uygulaması ile yapılır. Windows Server 2003 R2 ile gelen bu özellik geliştirilerek Windows Server 2008 ve Windows Vista üzerinde varsayılan olarak gelir. Merkezi printer yönetimi sağlayan Print Management konsolu ile kuyrukta bekleyen öğelerin gözlenmesi, print server’ların migration işlemleri, yazıcı paylaşımı, görev yönetimi ve deployment görevleri yürütülür.
-Print Server
-LPD Service
-Internet Printing
Print Services
Yazdırma servisinin temel rol servisidir. Yazdırma yönetim işlevleri yerine getirilir. Birden fazla yazıcının aynı konsol üzerinden yönetilmesi, paylaşılması ve izlenmesi sağlanır.
Print Services Tool’una Erişmek
Print Services Tool’unu  yükledikten sonra, Administrative Tools menüsünden Print Management konsolundan ulaşabilirsiniz.
LPD Service
The Line Printer Daemon servisi, Unix tabanlı bilgisayarlar ya da LPR servisini kullanan bilgisayarlar arasında yazıcı paylaşımı yapmayı sağlayan servistir.
Bağlantı TCP/IP Print Server servisi olan LPDSVC ile sağlanır. Windows platformundan Unix sunucular üzerine yazdırma görevlerinin gönderilmesi için LPR desteğinin yüklenmiş olması gerekir. Bu özellik Server Manager bölümünün Feature bölümünden eklenir.
Print Spooler servisi restart edildiğinde TCP/IP Print Server servisi otomatik olarak başlatılmaz. Bunun için servisin manuel olarak restart edilmesi gerekir.
Internet Printing
IIS desteği ile web üzerinden yazdırma görevlerinin yürütülmesi için kullanılır. Web tarayıcısı üzerinden paylaşılan yazıcılara ulaşmak için IPP kullanılır.
Kullanıcıların web üzerinden bu işlemleri yürütebilmeleri için Internet Printing istemci yazılımının istemcilere yüklenmiş olması gerekir. Bu servis Server Manager içerisindeki Feature bölümünden yüklenebilir.
Servis yüklendikten sonra sunucu üzerindeki yazıcılara ulaşmak için
Local Printer Ekleme
Print Server üzerinde printer olayı oldukça basit bir işlemdir. Kullanıcılara sunulan Print Management konsolu sayesinde kullanıcılar ister local printer isterse de network printer ekleyebilir. Merkezi bir şekilde bu printerların yönetimi sağlayabilir, yazıcılarını paylaşıma sunabilir, isterlerse de yazıcının özelliklerini değiştirebilirler. Aşağıdaki pencerelerde print management konsolu üzerinden local printer ekleme olayını gerçekleştireceğiz.
Network Printer’ları Yönetmek
 Aşağıdaki pencerede yüklü olan printer’lar gözükmektedir. Çeşitli printer’lara ait olan driverları da görebilirsiniz.
Printers bölümüne sağ tıklayarak “Add Printer” seçeneği seçilir. Yukarıdaki pencerede ekleyeceğimiz printer modelini bu pencerede belirleyebilirsiniz. Biz burada network printer eklemek için “Add a TCP/IP or Web Services Printer by IP address or hostname” işaretlenip “Next” butonuna basılarak ilerleyelim.
Printer Address penceresinde printer’ı kuracağımız makinenin ip adresini girerek printer kurulumuna devam edebilirsiniz. Aşağıdaki “Auto detect the printer driver to use” seçeneğini işaretleyip “Next” butonuna bastıktan sonra network içerisinde printer’ı aramaya başlayacak.
Printer Driver penceresinde “Install a new driver “ seçeneği seçilir.
Printer Installation penceresinde yükleyeceğimiz printer’ın driver’ını yükleyip daha sonra karşımıza çıkan pencerede printer’ın adını, paylaşıma açılıp açılmayacağını belirleyebilirsiniz.
İstemci bilgisayarlara Network’te bulunan printer’ı eklemek için “Printer and Faxes” seçeneği seçilir. Karşımıza gelen ekranda “Add Printer” seçeneğini kullanıp sağ tıklanarak “Local or Network Printer” ekranında ekleyeceğimiz printer seçilir. Network printer’ı eklemek için “A network printer or a printer attached to another computer” seçeneği seçilir.
Karşımıza gelen “Add Printer Wizard” penceresinde Url Yazan Yere Server ip’sini yazarak “Next” Diyerek Devam Ediyoruz.
Configure Internet Port penceresinde istemci bilgisayara eklenecek olan printer’ın hangi kullanıcı tarafından belirleneceği seçilir. Burada printer’ı anonymous kullanıcı ile eklemek için Server kısmında ufak birtakım ayarlamalar yapmak gerekir.
Server kısmında IIS Manager kısmının Authentication bölümünde Anonymous Authentication otomatik olarak disabled konumda gelmektedir. Bu ayarı Enabled konuma getirip anonymous kullanıcıların istemci bilgisayarlara printer yüklemesini sağlayabilir hale getiriyoruz.
Kurulum gerçekleşti. Eklenen printer’ımızı Printer and Faxes bölümünde görebilirsiniz.
 Printer Migration
Bir sunucu üzerinde bulunan bütün yazıcıların sürücü, port ve form bilgilerinin bir dosya içerisine export edilerek daha sonra başka bir sunucu üzerine import edilmesi işlemine Printer Migration adı verilir.
Migration işlemi konsol üzerinden yapılabilir. Bunun için Export veya Import seçenekleri kullanılır.
Sunucu üzerinde bulunan bütün yazıcıların detaylı bilgileri export edilmeden önce listelenir. Bunun ardından belirlenecek lokasyona kaydedilir.
Bu dosyanın adı dosya_adı.printerExport şeklindedir. Export dosyası içerisinde bütün sürücü, port, lokasyon ve ad bilgilerini barındırdığı için bir nevi Print Server Backup görevinide üstlenir. Komut satırından migration işlemi PrintBRM  aracı ile yapılır.
Printbrm –s \\server_adı –b –f  dosya_adı.printerExport
Alınmış olan export dosyasının sunucu üzerine import edilmesi için
Printbrm –s \\server_adı –r –f dosya_adı.printerExport
Import işlemi yapılırken üç önemli noktaya dikkat edilir.
-Restore edilecek yazıcıların da server üzerinde korunmasının istenip istenmediği
-Restore edilecek yazıcıların Active Directory üzerindeki listelenme biçimi
-Yazıcı ayarları dosyasında bulunan LPR port bilgisinin standard port monitor’e aktarılmasının istenip istenmediği ile ilgilidir.
Yeni versiyon print server’dan eski versiyon print server’a  transfer işlemini yerine getirirken dikkat etmeniz gereken konular var. Windows Server 2008 print server’a transfer yaparken kısıtlama ile karşılaşmıyoruz ama bazı sistemlerde kısıtlamalarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin 64-bit printer driverlarını  Windows 2000 Server’a taşıdığımızda doğal olarak çalışmayacaktır.
Diğer bir kısıtlama ise geleneksel formları ve renkleri transfer etmek istediğinizde yalnızca yerel printerlara yükleyebilirsiniz. Windows onları diğer  print serverlara export etmemizi desteklemiyor.
Group Policy ile Printer Deployment
Group policy ile merkezi bir yapı içerisinde istemci bilgisayarlara yazıcı yükleme işlemi yapılır. Bu yapının uygulanabilmesi için Windows Server 2008 Active Directory yapısının kurulu olması ayrıca da istemci bilgisayarlarında PushPrinterConnections.exe uygulamasını bir script aracılığıyla çalıştırıyor olması gerekir. Sunucu üzerindeki bir yazıcının group policy ile Active Directory ortamında bilgisayarlar ya da kullanıcı bazlı olarak yüklenmesini sağlamak için yüklenecek olan yazıcının üzerindeyken deploy with GP seçeneği kullanılır.
Bu noktada printer deployment işlemi için hangi GPO(Group Policy Object) kullanılacaksa bu GPO’nun yolu belirtilir. Printer Deploy adında bir GPO oluşturarak printer deployment görevi bu kurala bağlanıyor. GPO’nun bilgisayarlar ya da kullanıcılara uygulanmasına karar verilmesinin ardından “Add” butonu  ile yükleme görevi uygulanır.
Bu işlemlerden sonra istemci tarafı için PushPrinterConnections.exe uygulamasının bir startup yada logon script ile kullanıcılarca çalıştırılması sağlanır. Bunun ardından istemcilerin otomatik olarak yazıcı yüklemlerini ya da sürücü güncelleştirmelerini almaları sağlanır. Bu işlem için ise GPO üzerinde bazı kurallar uygulanır.
Group Policy objesi içerisinde User Configuration>Administrative Templates>Control Panel>Printers altında bulunan Point and Print Restrictions kuralı içerisinde aşağıdaki konfigürasyonun yapılması gerekir.
Users can only point and printer these servers: Ayarların alınacağı ve yazdırma işleminin yapılacağı server adı belirlenir.
Users can only point and point to machines in their forest: Kullanıcıların sadece kendi forest’ları içerisindeki aygıtlara bağlanabilmelerini sağlar.
When installing drivers for a new connections: Yeni driver’lar yüklenirken kullanıcının onayının olup olmayacağı belirtilir. Bu noktada No not show warning or elevation prompt seçeneği ile yeni printer driver’ları yüklenirken kullanıcıya herhangi bir uyarı görüntülenmemesi ya da onay sorulmaması sağlanır.
When updating drivers for an existing connection: Var olan bir bağlantı içinde sürücü güncelleştirmeleri yapılırken kullanıcıya uyarı verilmesi ya da onay alınmasını sağlar. Show warning only seçeneği ile yalnızca uyarıların görüntülenmesi sağlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder