Blogda Ara

4 Haziran 2014 Çarşamba

Windows Server 2008 R2 Network Policy Server

Network Policy Server, istemcilerden gelen sağlık bilgisini daha önceden sizin belirlemiş olduğunuz kurallara koşullara göre değerlendirilmesi ve uygunluğunun kontrol edilmesini sağlayan servistir. Radius Sunucusu olarak yapılandırılabilir. Bu servis diğer servislerle belirli bir işbirliği içerisinde hizmet verdiği için bu hizmeti yapılandırmadan önce aşağıda adı geçen servislerin kurulup yapılandırılmş olması gerekiyor.Bunlar,
Active Directory(AD), Dynamic Host Configuration Protocol(DHCP), Certification Authority(CA), Domain Name System(DNS)
Bu servislerin yapılandırılmaması durumunda sunucuya erişim problemi yaşanacak, istemci bilgisayarlardan gelen bağlantı isteklerine olumsuz yanıt verilecektir.Network Policy Server hizmetini yapılandırabilmemiz için Server Manager yönetim konsolunu açıp gelen ekranda Roles üzerinde sağ tıklayıp Add Roles diyelim.
Select Server Roles ekranında Network Policy and Access Server seçeğini seçerek ilerleyelim.
Kurulum İşlemi sizinde gördüğünüz gibi oldukça basittir. Şimdi Network Policy Server yönetim konsoluna bir göz atalım.
NPS yönetim konsolu üzerinde sağ tıklayıp Register Server in Active Directory’e tıkladığınızda Active Directory ortamında bulunan IAS ve RAS Server grubuna otomatik olarak eklenmesini ve NPS’nin domain’deki user account’larının bilgilerinin (bağlanıp bağlanmayacağını) kontrol edilebilmesini sağlayabilirsiniz.
Radius Client=VPN Server
Radius Server=Network Policy Server
VPN Client
 Örneğin dışarıdan VPN ile bağlanacak olan kullanıcılar ilk olarak VPN Server’a bağlantı gerçekleştirmeye çalışacak daha sonra VPN Server NPS’ye gidip kullanıcının bağlantı hakkı olup olmayacağını sorguladıktan sonra VPN Server’a olumlu ya da olumsuz olarak geri dönecektir.Bu gibi topolojilerde VPN Server sayısı birden fazla ise Remote Access’in tek bir noktadan loglanmaması sistem yöneticilerinin işini arttırabilir. Network Policy Server kullanılarak logların tek bir noktadan alınmasını sağlar.Sistem yöneticilerinin her RRAS üzerinde birçok network policy ile uğraşmaları yerine merkezi bir NPS ile uğraşmalarını sağlar. Merkezi yönetim ve güvenlik açısından kullanılabilecek elverişli bir servistir. Şimdi birazda yönetim konsolundan bahsedelim.
Radius Client bölümünde kullanıcıların bilgisayarları ile güvenli bir bağlantı sağlayabileceği donanımların tanıtıldığı bölümdür. RadiusClient penceresi Settings ve Advanced adlı iki alt pencereden oluşur. Settings sekmesinde aygıtın IP adresi, adı ve bağlantı sırasında kullanabileceğiniz parolayı tanımlayabilirsiniz.
Advanced sekmesinde ise cihazın ait olduğu satıcı firmaya ait bilgiler(VPN Server markası gibi) ve Additional Options bölümü bulunur. Additional Options penceresinde Access-Request messages must contain the Message-Authenticator attribute seçeneğinin seçerseniz RRAS her gönderdiği paketi kendi imzalayarak gönderir. Sadece IP ve şifre için değil de imza kontrolü de yapılır. Ekstra bir güvenlik sağlar.
Remote Radius Server Group bölümünde eğer birden fazla Radius Server’ınız varsa aralarında yük dengelemesi yapmanıza olanak sağlar. 
Network Policy Server varsayılan olarak 1812.1813.1645 ve 1646 portlarını kullanır.
Policies
Connection Request Policies:Uzak istemcilerin bağlantı taleplerinde bulunduklarında hangi ilkelerden yararlanmasını istiyorsanız burada tanımlayabilirsiniz.
Network Policies:Ağa bağlanan kullanıcıların hangi şartlarda hangi hizmetlerden yararlanacağını burada tanımlayabilirsiniz.
Health Policies:Bağlantı sağlayan istemcilerin durumları ile ilgili bilgileri oluşturmanızı sağlar.
Network Access Protection: Network Access Protection ile erişim sırasında son kullanıcıların bilgisayarlarında hizmet veren Firewall, Antivirus ve Spyware yazılımlarını kontrol ederek güvensiz bağlantıların ya da bağlantı kurulduğunda zararlı olabilecek olan uzak istemcilerin ağa bağlanmasını engelleyebilirsiniz.
 Network Policy Server hizmetinden yararlanmak istiyorsanız ve kullanıcı sayınız 50’den az ise Windows Server 2008 R2 Standart sürümünü, Kullanıcı sayısı 50’den fazla ise Enterprise ve DataCenter sürümünü tercih edebilirsiniz.Windows Server 2008 R2 Web sürümü NPS içermez.
referans : ömer üçler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder