Blogda Ara

2 Haziran 2014 Pazartesi

DNS - DOMAIN NAME SERVICES

                    İsimleri IP adreslerine IP adreslerini ise isimlere dönüştürebilen network servisidir. isim çözümlemesi her ağ altyapısının en önemli kavramlarından biridir. DNS’i bilgisayarlar için Internet’in telefon rehberi olarak düşünebilirsiniz. İstemci bilgisayarlar, Internet’teki ana bilgisayarları ve bir dahili ağdaki diğer ana bilgisayarları ve hizmetleri bulurken ad çözümlemesi işlemini kullanır. Etki Alanı Adı Sistemi (DNS) ad çözümlemesi için en sık kullanılan teknolojilerden biridir. Internet trafiği büyük ölçüde DNS’e dayalıdır.
Kurumsal sistemler üzerinde bilgisayarlar bir IP adresiyle ilişkilendirilerek DNS’lere kaydettirilir. Bilgisayar adı 255 karaktere kadar uzun olabilir ve alfabetik ve nümerik karakterler içerebilir. En sık kullanılan şekli ise Full Qualitfy Domain Name olarak adlandırılan FQDN’dir. DNS istemci yazılımı DNS veri tabanı üzerinde sorgular ve güncelleştirmeler gerçekleştirir.

Ping : Ping, bir başka TCP/IP bilgisayarına IP düzeyi bağlantıyı doğrulayan bir komut satırı aracıdır. Bir networkünün en sevdiği komutların başında gelir. ICMP isteği iletileri gönderir ve karşılık gelen yankı yanıtı iletilerinin alındısını görüntüler. Ping, bağlantı sorunlarını gidermek için kullanacağınız başlıca TCP/IP komutudur; ancak güvenlik duvarları ICMP iletilerini engelleyebilir.

Tracert : Tracert, bir dizi ICMP isteği göndererek hedef bilgisayara ulaşmak için alınan yolu tanımlayan bir komut satırı aracıdır. Tracert daha sonra, bir kaynak ve bir hedef arasındaki routerların listesini görüntüler. Bu araç aynı zamanda hangi routerın arızalı olduğunu ve gecikmenin (ya da hızın) ne olduğunu görüntüler. Bu sonuçlar, router meşgulse doğru olmayabilir, çünkü ICMP paketlerine router tarafından düşük bir öncelik atanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder