Blogda Ara

2 Haziran 2014 Pazartesi

STAR TOPOLOJİ

STAR TOPOLOJİ


          
                     Bu topolojide kablolamaya bağlı bir network cihazı bulunmaktadır. Tüm istemciler tekbir kablo ile birbirlerine direk bağlı olmayacak şekilde aradaki network cihazına bağlanarak haberleştirilmesi esasına dayanır. Böyle bir yapının en büyük avantajı gerektiği noktada cihaz sayısı arttırılarak yeni bilgisayarlar ekleyebilir ve böylece networkü büyütmek oldukça kolaydır. Bus ve Ring topolojiye göre daha fazla kablo kullanılması gerekmektedir. Ancak cihaz bozulmadığı sürece network çalışmaya devam eder, eğer sadece hatlardan bir tanesi koparsa yalnıza o hatta bağlı olan bilgisayar devre dışı kalır ama diğer bağlı cihazlar network üzerinde haberleşmeye devam edebilirler.


EXTENDED STAR TOPOLOJİ


                    Star topolojinin geliştirilmesiyle meydana gelmiş topolojidir. Birden fazla yıldız topolojinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkmıştır. Bu topoloji üzerinde esas alınan bir omurga cihazı bulunmaktadır. Star topolojiye ait tüm karakteristik özellikleri barındırır ve aynı şekilde networkü ayakta tutan cihazlarda herhangi bir bozulma gerçekleşmediği sürece networkün tamamı devre dışı kalmaz.




HİYERARŞİK TOPOLOJİ



                           Merkez omurga sistemine dayanan bu topoloji günümüz kurumsal networklerinde en çok tercih edilen network topolojisidir. Bir ya da birden fazla omurgadan oluşabilecek bu yapı dallanma sayısına göre istenildiği kadar büyütülebilir.


MESH TOPOLOJİ


                  Bu topoloji herhangi bir network bağlantısının kopması durumunda sürekliliği sağlamak amacıyla tüm bilgisayarların birden fazla noktadan birbirlerine bağlandığı bir topolojidir. Local Area Networkler için herhangi bir kopma meydana geldiğinde alternatif bağlı olan kablo üzerinde haberleşmeye devam edebilir. Diğer topolojilere nazaran en local area network için maliyeti en yüksek topolojidir.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder